Een Originalplane voor de Barkas V901/2

Sinds ik de Barkas heb, spookte het steeds wat door m’n hoofd: wat wil ik met de huif gaan doen? Origineel is dit een Pritsche zonder huif, maar met vind ik veel mooier. Ik zat al te denken aan een Oost-Duits biermerk op de huif, maar die zou ik dan nieuw moeten laten maken, omdat die er origineel niet zijn. En nieuw laten maken is behoorlijk aan de prijs en ook gewoon een beetje nep. Als je al met zo’n nieuw reclameding gaat rijden, dan moet tenminste de huif betaald worden door de bierbrouwer. En aangezien er hier nauwelijks Oost-Duitse bieren te koop zijn, is sponsoring zo goed als uitgesloten. En om nu met ‘Grolsch’ of ‘Heineken’ op de zijkant te gaan rijden op een DDR-voertuig…

Maar er is ook nog een andere oplossing, al moet je daarvoor wel een beetje geluk hebben en vooral heel veel eBay en OMoMa afstruinen: een onbedrukte Plane uit DDR-tijd. Die dingen zijn van katoen, veel mooier dan een glimmende nieuwe PVC-uitvoering, maar daarom is het wel onduidelijk hoe goed die dingen nog zijn. Enige tijd geleden ging er een voor een redelijk bedrag van de hand, maar toen was ik te laat. Recent had ik meer geluk: op eBay werd er een aangeboden. Zat wel een winkelhaak in, maar dat kon me niet zo heel veel schelen. Dat gat zorgde er wel voor dat ik voor 150 euro in het bezit ben van een verder keurige, originele Plane! Hij is wel erg stoffig en wat vlekkerig, maar dat kan waarschijnlijk makkelijk schoongemaakt worden. Overigens zijn deze Planen niet helemaal onbedrukt: een stempel met de tekst “VEB Fortschritt PLANEN Magdeburg” aan beide zijden moeten voor de juiste dosis DDR-gevoel zorgen.

Leave a comment