Dag 9: Ovando – Lost Horse Creek

Het is ‘s ochtends weer knap koud, we vertrekken met lange mouwen en lange pijpen. We zwaaien het Amerikaans-Zweedse stel uit en gaan zelf de tegenovergestelde richting in. Tot Lincoln, 1/3 dagetappe verderop, gaat het over asfalt en dus lekker snel. We slaan hier met opzet een stukje route over, omdat er een forse klim in zit en het ons niet de moeite waard lijkt om om te fietsen. De asfalweg is leeg en de omgeving niet bijzonder. Onderweg moeten we nog even stoppen als een plensbui losbarst zodat we snel-snel-snel de regenkleding aan moeten en de drogende was in tassen stoppen. Door leeg boerenland volgen we de Blackfoot River terwijl die slingerend de bergen indraait. Het blijft vandaag bewolkt, maar gelukkig zet de regen niet door.

In Lincoln, vooral wegrestaurants en benzinepompen langs Highway 200, leggen we maar eens aan voor een Full American Breakfast. We stappen The Bootlegger in, een van de smakeloos uitziende restaurants waar het verrassend sfeervol en druk blijkt. Ineens zitten we in een Amerikaanse film waarin de serveerster met een pot koffie rondloopt, verschillende tv’s aanstaan met sportprogramma’s en de country luid uit de speakers klinkt. We laven ons aan omelet, gebakken spek en aardappels, dikke pannenkoeken met boter en stroop, en spoelen het weg met slappe koffie en cola. Wauw, dat is nog eens stevige kost! We zullen het deze reis nog veel meer doen, want we blijken er uren op te kunnen fietsen.

Terwijl we de kaart bestuderen, spreekt een motorrijder ons aan. Hij rijdt de route ook, met zoon en twee cross motoren. Een stuk sneller dan wij, maar de ervaringen komen behoorlijk overeen. Het ziet er wel stoer uit, als ze ons later inhalen, twee mannen op volgepakte motoren. Het blijkt wel populair om de route met de motor te doen: we zullen meer motoren dan fietsen zien op de Great Divide.

Na de uitgebreide stop rijden we richting het zuiden het stadje uit, de Stemple Pass Road op en ten zuiden van Baldy Mountain terug het Helena NF in. Daar zijn we weer vooral alleen. Tegen de tijd dat we willen stoppen, op de kaart denken we een aardige plek te vinden langs de Lost Horse Creek, is het een beetje een onguur sfeertje. Er lijkt iets van bebouwing te zijn, maar het is niet duidelijk of dat ook bewoond is. Wel is duidelijk dat redelijk recent iemand het nodig vond om een trailer op te blazen: overal liggen de stukken en huisraad en delen van de trailer zijn zwartgeblakerd. We besluiten daarom een stukje door te rijden. Al snel vinden we een plekje langs de weg die ons wel aanstaat en zetten daar de tent op. Zoals op veel plekken deze reis hoort bij dat ritueel ook het ophangen van de etenstas in een boom. Tot morgen!

Total distance: 91.34 km
Max elevation: 2080 m
Min elevation: 1245 m
Total climbing: 1350 m
Total descent: -973 m
Download