Dag 8: Fatty Creek – Ovando

Geen beren of andere dieren vannacht (sterker nog: het is hier ‘s nachts vaak muisstil in het bos). Wakker van wat mannen die een truck komen ophalen die hier vannacht heeft gestaan. Snel wat eten terwijl we de muggen wegslaan. Dan in rap tempo weer naar de 83 om de route naar het zuiden te vervolgen. Er volgen vele kilometers asfalt door het bos, met af en toe een wegrestaurant of een winkeltje. Dan doemt Seeley Lake op dat we volgen tot aan de gelijknamige plaats, waar toeristen in korte broeken rondlopen en aan ijsjes likken. Het is even zoeken tussen alle restaurants en winkels naar een supermarkt. Buiten is het dik 30 graden, maar binnen staat de airco goed koel, zodat we wer buiten een echte warmteklap krijgen. Snel de schaduw in, waar we wat van het verse eten gebruiken.

Weer bijgetankt het bos in, weg van de drukte. Hoe langer het duurt, hoe meer we de leegte en waarderen en het liefst zo weinig mogelijk mensen tegenkomen. In de stilte staat plots een grijze vos op de weg, die zich goed laat zien terwijl wij stilstaan. Dan doemen twee pickups op met elk een trailer vol paarden. ‘Even’ acht paarden over de berg heen slepen. We laten ze passeren en vervolgen de route, nu vooral naar beneden.

Na wat idyllische weilanden draaien we Ovando in waar kampeergelegenheid zou zijn. Ovando is een klein dorp dat doet denken aan een openluchtmuseum vanwege de paar oude houten gebouwen. Er wonen een handvol inwoners, maar die hebben wel een Lewis & Clark picknickplaats met huifkar en infopanel. En er staat een bord waarop passerende fietsers (!) worden uitgenodigd om er een nachtje te blijven. In eigen tentje uiteraard, maar voor de Dixie is gezorgd. Water lenen we bij het café annex benzinepomp annex winkel. Een Zweeds-Amerikaans fietskoppel blijkt al dankbaar gebruik te maken van de uitnodiging en staan wat verderop. Ze komen bij ons aan de picknicktafel zitten, om te koken en te eten. Het blijkt maar weer hoe klein de wereld is: ze rijden van Denver naar Jasper, Canada. Onze route in omgekeerde richting dus, al doen zij het over asfalt en maken daardoor forse dagetappes van 150-200 km. Ze zijn allebei flink gebruind. Dat belooft wat! We hebben wel zin in wat zon, hadden tot nu toe vooral grijze dagen waarbij de ochtenden koud zijn. Het mooie weer komt er dus aan. In de schemering, en die valt hier al tegen half tien, tandenpoetsen en de tent in.

Total distance: 114.71 km
Max elevation: 1513 m
Min elevation: 988 m
Total climbing: 1092 m
Total descent: -835 m
Download