Dag 4: Sparwood – Rexford

Het is koud deze morgen! Met handschoenen aan en lange mouwen en lange pijpen rijden we weg. Over asfalt snellen we naar Fernie, waar we een fietsenwinkel aandoen voor een nieuwe trapper voor Gertjan. We maken ook meteen maar van de gelegenheid gebruik om een koffie te drinken, terwijl de hemel weer betrekt. We leggen nog even aan bij een supermarkt en vervolgen dan onze weg in regenkleding. We zoeken een afslag achter in het dorp die ons de bergen in moet brengen, maar die kunnen we niet te vinden, terwijl de regen met steeds grotere hoeveelheden uit de hemel komt. Dan maar verder over asfalt, verder over de Crowsnest Highway, met reflecterende jasjes aan zodat we goed zichtbaar zijn in de grijsheid. We hebben er een stevig tempo inzitten, schiet op zo! Het is mooi hier, langs kliffen en door dicht bos.

Na regen komt zonneschijn, ook nu weer. Op een kleine parkeerplaats doen we de regenkleding uit en eten we wat. Goed rondkijkend, want we zijn met borden langs de weg gewaarschuwd voor mountain sheep, maar helaas zien we er geen. In Elko is veel lokaal fruit te koop, waaronder perziken en meloenen. Wij slaan dit keer over en slaan af, op naar de grensovergang met de VS. Er volgt een lang stuk door droog land, soms wanen we ons op de Afrikaanse savanne. Hekken langs de weg met daarachter runderen die we maar af en toe zien. We komen een zij-arm van de mooie, brede Elk River over. Dan maakt het droge voor een veel groenere vallei plaat. Met ook hier weer koeien, maar nu ook met oude pick-ups en boerderijen. Bij de grens is het rustig. De douane bij de kleine grensovergang is echter niet gecharmeerd van het tonen van een pot jam als antwoord op de vraag of we ook fruit bij ons hebben.

Al met al heeft de grensovergang toch de nodige tijd gekost, waardoor we nu snel een overnachtingsplekje zoeken. In Eureka blijkt niks te zijn. Bij een benzinepomp vertelt men ons dat er een stuk naar het oosten een campground is, aan het meer bij Rexford. De mensen zijn hier overigens ineens een stuk lomper en lelijker dan de vriendelijke en gemoedelijke Canadezen. Maar hop, wij erheen, nu goed gaar. De camping is eigenlijk een stuk bos vol met campers, maar wij vinden een stil hoekje waar we onze eetzak veilig in de boom hangen.

Overigens blijkt dit het dieptepunt van de reis te zijn. En dan bedoel ik letterlijk het diepste punt, op ongeveer 700 meter boven N.A.P.

Total distance: 117.25 km
Max elevation: 1149 m
Min elevation: 762 m
Total climbing: 557 m
Total descent: -895 m
Download