Dag 1: Calgary – Canmore

De eerste fietsdag van onze lange reis door Canada en de VS. Het zijn niet helemaal de eerste kilometers, want gisteren hebben we een veertig kilometer door de stad en rond het vliegveld gefietst. Met name die eerste meters waren wat onwennig, omdat de luchthaven uitgebreid wordt en het fietspad naar de stad daarom is afgesloten. Het blijkt na veel heen en weer gefiets voor ons onmogelijk om de stad op tijd te bereiken zonder taxi. We willen nog voor sluitingstijd bij een outdoorzaak langs waar we bear spray hebben besteld en kaarten willen kopen. Een dure maar vriendelijke taxichauffeur brengt ons net op tijd naar het centrum van Calgary, naar de Mountain Equipment Store. Daar kopen we niet alleen onze bear spray, maar ook een karabijn om onze etenstas in een boom te kunnen hangen. Daarna fietsen we naar Kincora, waar ons B&B zit. Onderweg scoren we een pizza (Domino’s, vies) en heb ik het wel even gehad. Ik heb een verkoudheid meegenomen uit Nederland en ben daarom wat kortademig. Samen met de jetlag snak ik daarom naar een bed. En Gertjan eigenlijk ook wel.

Het is bij het wegrijden uit Kincora nog vooral wennen. Wennen aan de droge lucht, wennen aan de wegen en het verkeer: welke wegen zijn goed te doen en welke wegen zijn te druk? In Nederland hebben we geen goede kaarten kunnen vinden van het gebied tussen Calgary en Canmore, Gertjan heeft daarom een paar printjes gemaakt van Google Maps. Daarop blijkt het heel redelijk te fietsen. Alleen in Cochrane willen we een stukje afsnijden wat niet lukt. Dan maar tussen de auto’s, langs vele wegrestaurants met huge parkeerterreinen, op naar het eerste stuk onverhard van de route. Dat blijkt prima te doen te zijn.

Tijdens de voorbereidingen heeft Gertjan op internet gezocht naar de beste route van Calgary naar Canmore. De meningen verschillen nogal tussen de 1 en de 1A. Ons antwoord hierop is inmiddels duidelijk: blijf bij beide wegen zo ver mogelijk weg, er zijn over grote delen van het traject prima alternatieven, zoals onderstaande kaart van onze eerste fietsdag laat zien.

Total distance: 106.44 km
Max elevation: 1338 m
Min elevation: 1098 m
Total climbing: 1111 m
Total descent: -922 m
Download