Het verhaal achter de auto

Mijn Trabant is een P601L uit 1973. In dat jaar heeft Hans Stanke de auto in zijn bezit gekregen. Tot 1990 heeft hij de auto rondgereden in de buurten van Hagenow, de plaats waar de man al die jaren heeft gewoond.

In 1990 is de auto door een aardappelhandelaar naar Rixona gebracht. Volgens de overleveringen zou het gaan om een geschenk aan Rixona, vanwege het 40 jarig bestaan van het bedrijf. De kentekenplaten ‘MKV-RIX40’ die op de auto zaten toen ik hem in 2003 kocht, doen vermoeden dat dat verhaal klopt: Hagenow ligt in Meklenburg Vorpommern.

Bij de auto zaten, toen ik hem kocht, geen papieren. De auto zou uit Polen komen, maar bewijzen kon de verkoper dat niet. Voor 350 euro heb ik de gok gewaagd: ik had geen enkele ervaring met de RDW of het importeren van een auto.

Toen ik in mijn studentenhuis vertelde de trotse eigenaar van een Trabant te zijn, was er een huisgenoot erg geinteresseerd. Wat bleek: zijn schoonvader-in-de-dop had bij Rixona gewerkt en een Trabant van Rixona gekocht. Om mij volstrekt onduidelijke redenen zijn de papieren wel bij de koper terecht gekomen, maar het voertuig niet. Die stond inmiddels bij mijn schoonzusje in de tuin. Maar na wat zoekwerk van zijn schoonvader kwamen de papieren alsnog boven water. Het bleek dat er een Westbrief bij zat: de auto heeft nog rondgereden in het verenigd Duitsland, iets wat de import wel eens veel soeper zou kunnen laten verlopen.